Friday, December 30, 2011

Saya ni Selfish ke????????



Kite semua jarang sedar kan ape kesalahan kite.. Biasanya kawan2 kite nampak ape kesalahan dan kekurangan kite, tp kadang2 dorang taknak bagitau kite sebab nak jaga hati kite..

Hmm.. kadang2 saya terfikir.. saya ni selfish ke?? kadang2 saya nak kawan2 je faham keadaan saya..tapi saya taknak pun faham keadaan kawan2 saya..

Menyesalnye...

kadang2 semua tingkah laku, perbuatan, percakapan kite ni pakai lepas je.. tak fikir perasaan orang.. tak fikir die ade masalah ke, tak ke..

saya teringin sangat nak jadi seorang kawan yang betul2 memahami kawan saya sendiri.. kadang2, walaupun saya rapat ngan kawan2, saya tak memahami dorang.. saya hanya tahu surface je tentang dorang.. kalau boleh saya nak selongkar dalam2 ape yang kawan saya suka.. apa yang kawan saya tak suka.. apa yang kawan saya allergic.. semuanyaaa..! 

tapi macam mana saya nak tahu kalau tak bagitau kat saya? saya bukan ahli nujum, yang boleh baca dalam hati dorang.. saya bukan orang 'alim yang ade ilmu kasyaf....

saya rasa, saya lah kawan yang paling teruk.. tak pernah nak faham kawan2 sendiri.. 

saya sayang kawan2 saya... semua kawan2 saya.. tapi kenapa saya tak faham dorang?? saya nakk sangat2 faham diri dorang.. tapi saya ni lambat faham..!! 

jadi tolong bagitau saya ape yang saya tak tau.. apa yang saya tak faham.. tolong bagitau saya......

kalau saya ni cakap lepas, bagitau saya.. kalau saya ni asyik nak menang, taknak dengar cakap orang lain, bagitau saya.. kalau saya ni selfish, bagitau saya.. kalau saya ni berlagak, bagitau saya.. kalau saya ni boros, bagitau saya.. kalau saya ni suka buang masa, bagitau saya.. 

tegur saya..

nasihat saya..

sedarkan saya..

tolong.. bagitau saya bia saya faham.. bia kita semua saling memahami.. supaya tak jadi salah faham antara kite...

mungkin saya jenis yang lambat faham.. tapi inilah saya.. 

mungkin saya ni tak matang.. tapi inilah saya..

saya macam ni sebab inilah saya.. setiap orang ade kelemahan, kekurangan masing2.. macam tu jugak saya.. saya ade banyakk sangat kekurangan... jadi tolonglah bagitau saya.. nasihat saya, tegur saya elok2.. jangan buat saya selesa dengan kesalahan saya.. 

kawan tu kan cerminan diri kite... kan??

hidup saya takkan sempurna tanpa kawan2 saya.. saya tak boleh hidup sorang2.. saya mesti nak kawan.. dan kalau boleh, saya nak sangat jadi kawan yang dapat menenangkan hati kawan saya.. saya taknak jadi kawan yang menyakitkan hati dan mengguris hati kawan2 saya sendiri...

http://1.bp.blogspot.com/-Pk7arE4R6RE/Tv3rdGNO0SI/AAAAAAAAAQg/eYMFEwh2y-s/s1600/cry%252Blittle%252Bemo%252Bcry%252B%253DDD.JPG


Saya nak mintak maaf kat semua kawan2 saya... saya ni bukan kawan yang baik...T_T


Saya mintak maaf sangat2...='(

Saturday, December 24, 2011

Untitled... hehe..=)

Assalamualaikum..

Hari ni post takde title.. hehe.. tak tau nak letak title ape.. sebab hari ni nak bercerita je..=)



Kat UKM sekarang, tengah sunyi sepi.. tak ramai orang.. sume balik kampung, sebab sekarang ni tengah study week.. bulan 1 nanti da start exam. Saya yang muka selalu balik ni tibe2 tak balik time study week..haha.. pelik..saya pun pelik.. Tapi sebab nak study group punye pasal, takpelah..

Petang tadi, angah saya datang UKM.. kitorang keluar pegi pasar malam. Tak banyak pun beli,jalan2 cuci mata je.. dahla ramai orang, hilang nafsu nak membeli..huhu..

Lepas tu, kitorang pegi makan kat satu restoran ni.. pas da siap2 order, kitorang tengok berita kat TV.. tapi, terganggu nak tengok sebab depan saya tu ade 1 kapel ni tengah duduk.. suami isteri kot.. (husnu zon la kan..) dorang takde lah buat ape2 yang tak elok, makan pun berhadapan.. yang lelaki tu menghadap ke arah saya, yang perempuan tu membelakangi saya.. tapi yang menyakitkan mata saya tu adalah pakaian perempuan tu tadi.. pakai shawl da elok da atas kepala.. tapi tang baju tu.. singkat atas punggung.. time die tunduk nak makan tu,terangkat la sikit baju die yang kecik tu.. ape lagi, dapat tayangan free.. nampak la lurah belakangnye tu.. saya istighfar je.. nak tukar tempat, makanan da sampai.. so, tutup mata je lah..

pastu agaknye perempuan tu tak selesa kot.. mungkin die rasa sejuk ke kan, die tengok kat kitorang.. pastu die tarik2 baju die bagi labuh.. konon2 nak tutup la.. tapi, alahai.. baju adik umo 10 tahun tu, tarik la macam mana pun, tak tertutupnye.. baju tu naik ke atas balik.. 

Tau pulak nak tutup2.. yang pegi pakai baju singkat2 tu kenapa? hai laaa.. free je bagi orang tengok.. dahla bukan kitorang je yang ade kat situ.. pakcik2 ade, yang mude2 ade.. hmm...

kadang2 pelik dengan orang yang pakai singkat2 ni.. bile naik KTM ke, ape ke, pandai pulak tarik2 skirt, tarik2 baju takut terselak. tapi yang gi pakai tu kenape..? orang laki tengok kang, marah.. padahal diri sendiri yang tayang..

ok lah,.. habis cerita pasal tu..

ni cerita lain pulak.. pas balik dari restoran tadi, terus azan maghrib.. jadi, kitorang solat la dulu kat masjid UKM sebelum angah hanta saya sampai kolej.. Lepas da solat, saya pun lipat la telekung.. saya duduk lagi kat tempat saya solat tadi, sebab nak isi telekung dalam beg, pakai jam ape sume kan.. tibe2 ade sorang akak ni, datang tepi saya bentang sejadah nak solat.. time bentang tu,beselah, tunduk sikit kan,.. tapi, akak tu tunduk sampai terlanggar saya.. ya Allah, sabar je lah.. punyela BESAR masjid UKM tu, kat tepi saya jugak die nak menempel.. rase nak sound je akak tu..tapi bile fikir dalam masjid, fikir die tu akak, fikir kite baru lepas sembahyang, tak jadi nak marah.. aduhaii..macam2 orang kat dunia ni.. tak faham betul.. banyak lagi ruang kat masjid tu untuk die solat,.. Kalau nak solat tepi tempat saya duduk tu pun, solatlah.. saya tak kisah.. tapi kenapa la sampai dekat sangat dengan orang lain.. sampai terlanggar2 orang.. dahla buat tak tau je pas langgar tu.. haii.. memang Allah sengaja nak uji kesabaran saya..

huhu..abes da citer..

nak tidur..nite..=)

Sunday, December 11, 2011

I Miss Him....

Malam ni, fikiran saya terimbau kepada peristiwa 5 tahun lalu..
Peristiwa yang meragut kegembiraan saya.. kegembiraan kami semua..

Tanggal 13 November 2006..
Dia pergi.. Pergi buat selama-lamanya..

Waktu tu......


Tahun 2005.. Dia baru masuk kat sekolah saya.. Time tu saya sekolah kat Terengganu - Maahad Tahfiz Wal-Tarbiyyah Darul Iman atau lebih dikenali sebagai MTT.. mule2 saya tengok die, biasa je... sebab budak baru kan, memang takde tegur2 la.. just tengok2 camtu je la.. Tak tau pulak yang die tu akan masuk kelas sama ngan saya..

Satu malam, saya dan AJK2 asrama yang lain pegi berlatih nasyid kat bangunan kelas, sebab ade jamuan asrama.. so, kami AJK2 asrama ni nak buatla satu persembahan.. kitorang tak berlatih kat asrama sebab nanti adik2 dengar kitorang nasyid, tak surprise la.. huhu..

Tak sampai setengah jam berlatih, dengar suara dak2 muslimin.. dorang macam curi2 dengar kitorang berlatih.. nasib la tak nasyid kuat sangat.. ape lagi, kitorang ramai2 kua dari kelas nak tengok sape muslimin yang sebok tu.. pastu kitorang nampak la si *Ali ngan si * Ahmad ni (* bukan nama sebenar) lari2.. takut terkantoi la.. tapi memang da terkantoi pun.. dorang masuk kelas sebelah.. kitorang nak bukak, takleh.. dorang da kunci.. cuak kot sebab da kantoi skodeng muslimat berlatih nasyid..kitorang ketuk2 pintu tu, tapi dorang langsung taknak bukak.. lepas da tendang2, da karate2 pintu tu, ahernyee pintu tu pun pecah.. haha..ini auta sahaje.. takdela kitorang tendang2 pintu tu sampai pecah, tapi kitorang desak la dorang suh bukak jugak pintu tu.. bising jugak la.. yelah, AJK asrama adelah dalam 10-12 orang kalau tak silap saya.. pastu, dorang pun bukak la..

Tapi bile da bukak tu, si *Ali ni boleh pulak tersengih2 macam kerang busuk.. yang si *Ahmad tu pulak da menyorok tepi2 meja.. tapi rupenye ade sorang lagi muslimin dalam tu.. tapi die tak menyorok pun.. die just duk kat kerusi sambil pegang Quran.. maybe die mengaji dalam kelas tu..

Tapi kitorang ni, da marah punye pasal sembur je lah kat dak2 muslimin ni.. dahla semua muslimin tu budak baru, lagi best la kitorang ceramah.. ramai lak tu kan..huhu.. pastu dorang ni lawan jugak la cakap2 kitorang.. Tak ngaku skodeng la.. ape lagi, kena la marah lagi ngan kitorang.. bukan budak 2 orang tu je, dengan yang mengaji tu skali kitorang hentam.. sebab masa tu rasa die macam bersubahat jugak la.. kenapa tak ngaji kat musolla je?? sibuk jugak nak ngaji kat kelas.. amik kesempatan la tu nak dengar muslimat berlatih nasyid.. huhu.. su'uzzon giler time tu..

pastu dorang pun dipaksa keluar oleh kitorang yang ramai ni.. 3 lawan 10, memang kalah la kan.. dorang pun dengan muke toye terpaksa keluar kelas tu.. tapi yang paling bengang ialah budak yang ngaji tadi tu.. time die bangun dari kerusi, muka memang masam giler.. bengang kot, die tak buat ape2, tapi kena marah gak kan.. time tu, kitorang peduli ape.. nak bengang, bengang la sorang2..huhu..

Time budak mengaji tu keluar, die ade cakap sesuatu.. macam tak puas hati la.. tapi tak jelas ape yang die sebut.. pastu die tendang meja sebelum kua.. ape lagi, kitorang yang da nak ok ni jadi tak ok balik la.. saya pun sound la budak tu.. tak puas hati pulak nak men tendang2 meja.. kitorang pun gaduh la kejap.. saya cakap die balas.. die cakap saya balas.. kaw2 la jugak gaduhnye.. yang muslimin 2 orang tadi tu da lesap awal2 lagi.. huhu..

Pas budak ngaji tu da turun, kitorang pun da takde mood nak berlatih lagi.. ape nak jadi, jadila... lagipun da lewat time tu, kitorang pun pakat2 kemas barang, balik asrama..

Sejak tu, saya jadi macam takut dengan budak ngaji tu.. kadang2 selisih tengah jalan, saya tunduk je.. yelah, takutla die balas dendam ke ape ke kan.. time tu memang su'uzzon tahap dewa punye la kat die.. ish3, memang teruk saya time tu..

Pas da lame kejadian gaduh2 tu berlaku, saya ok balik.. die pun nampak macam dah lupe je hal tu.. so, saya da tak takut2 lagi dah.. belajar dalam kelas pun, bese2 je.. die ni memang pendiam.. sangat jarang la cakap ngan dak2 muslimat.. errmm, sangat jarang, atau tak pernah cakap?? entahla.. tapi yang selalunye, die senyap je dalam kelas.. cakap2 pun, ngan dak2 muslimin je..

Tshirt ni, die sempat bayar deposit.. tapi die tak sempat nak pakai... ='(


Sampaila form 5, kitorang kelas sama lagi.. dan die pulak dilantik jadi ketua kelas.. penolongnye, kawan saya nama Zainab.. sebenarnye, satu kelas da berpakat nak lantik die ngan Zainab ni jadi ketua and penolong.. sebab dorang 2-2 budak senyap, so kitorang gosipkan mereka.. haha..lawak betul bile ingat time sekolah dulu.. nakal..!

Dalam pelajaran, die ni kire hebat jugakla.. saya selalu nak bersaing dengan die.. kalau die dapat markah tinggi sikit, rasa jeles.. tapi saya bersaing senyap2 je.. die tak tau pun..huhu.. waktu trial SPM, die dapat keputusan lebih tinggi dari saya.. tak puas hati la.. sejak tu saya bertekad, SPM betul2 nanti, saya mesti lebih tinggi dari die.. memang da berkobar2 da semangat nak kalahkan die, padahal saya sorang je pun yang dok sibuk nak bersaing.. die takde pape pun..huhu..

Dalam 2-3 minggu sebelum SPM, kitorang da sepakat satu kelas nak gi Port Dickson pas abes SPM nanti.. enjoy la kan, pas da struggle dengan buku2 sume.. Walaupun pada mulenye, die sibuk nak ajak sume gi Sunway Lagoon.. Die baru pas cuti kat sana, so die memang suke la mandi2 kat Sunway Lagoon tu..Tapi, majoriti nak gi PD.. jadi, cadangan die tu tertolak la.. kitorang siap buat satu meeting, tetapkan tugas masing2.. dan waktu tu, die ditugaskan bawak stok sardin untuk kegunaan kat PD tu selama 3-4 hari.. yang lain, ade la jugak tugas yang lain.. memang semangat betul kitorang merancang..huhu..

Tapi, sehebat mana pun kitorang merancang, Allah tetap sebaik2 perancang.. 2 hari sebelum SPM, tanggal 13 November 2006, die terlibat dengan kemalangan jalanraya.. sekaligus meragut nyawanya..

Die kemalangan dengan 2 orang lagi rakan saya, Hadi dan Safwan.. Alhamdulillah, walaupun Hadi melecur teruk di kakinya dan Safwan pun cedera teruk di muka, mereka masih dipanjangkan umur hingga ke hari ini.. Cuma, die yang tak dapat diselamatkan.. Die tercampak keluar dari kereta dan terhempap ke atas batu tajam yang ada kat tepi jalan.. Ususnya rosak teruk, dan saya dimaklumkan kerana itulah, die terkorban..

Mula2 menerima berita tu, lemah lutut saya.. saya rebah lepas dengar suara tangisan along yang mengatakan die dah takde.. Air mata saya mengalir deras.. Ya Allah.... benarkah apa yang aku dengar?? T_T

waktu tu saya tengah puasa sunat, tapi belum sempat berbuka dapat berita sedih.. saya jadi takde selera nak buka puasa.. Cuma minum seteguk air, solat maghrib dan lepas tu kami berusaha telefon pakcik2 prebet, kereta2 sewa yang kami kenal untuk pegi ke hospital besar kuala terengganu..

sampai kat hospital, saya terus ke tempat mandi jenazah.. ustaz2 dan cikgu2 yang ade kat situ semuanya nampak sugul.. saya terus masuk kat tempat jenazah.. along, angah dan beberapa lagi dak muslimin dah ade dalam tu.. saya nampak sekujur tubuhnya atas katil.. tertutup dari kepala hingga kaki.. Air mata mengalir lebih deras.. seolah2 tak percaya bahawa tubuh yang terbaring kaku itu adalah sahabat saya sendiri..T_T

Saya terus baca Yasiin kat tepi jenazahnya..Tersekat2 bacaan saya sebab saya tak dapat tahan kesedihan.. suara muslimin2 lain pun sama.. baca Yasiin dengan linangan air mata.. Tiba2, seorang pegawai datang.. bacaan saya terhenti.. pegawai tu nak ambik gamba jenazah.. pegawai tu pun bukak kain yang menutupi mukanya.. saya cepat2 pegi ke arah jenazah.. nak tengok wajahnya buat kali terakhir... wajahnya kelihatan tenang.. seolah2 sedang tidur.. tapi bibirnya pucat.. ade sikit lagi kesan darah kat bawah hidungnya.. saya tak dapat tahan lagi kesedihan.. saya tutup mulut menahan esakan dan saya peluk kawan saya Ibah kat sebelah.. Ya Allah... Sedihnya saya masa tu.. Die da takde lagi...T_T

Selesai sume, pegawai tu mintak kitorang sume keluar sebab nak uruskan mandi jenazah.. time tu, saya pegi pulak melawat 2 orang lagi kawan saya Hadi dan Safwan tu.. Tak sanggup nak tengok mereka menangis tahan sakit.. berita tentang pemergian die, masih kitorang rahsiakan dari pengetahuan Hadi dan Safwan..

Sejak hari itu, kitorang berulang ke hospital setiap hari melawat Hadi dan Safwan.. nak study untuk SPM pun dah tak boleh.. tengok buku, mengalir air mata.. bile study dalam kelas, nampak tempat duduk die, mengalir air mata.. nampak jadual bertugas dan carta organisasi ade nama die, mengalir lagi air mata.. memang waktu tu saya da tak boleh nak study.. setiap waktu ingatkan die.. tido sambil menangis teringatkan die.. bangun tido, pun menangis lagi.. Hanya Allah yang tahu betapa pilunye perasaan saya masa tu.. Sedih yang teramat2 sangat..T_T

Hari pertama SPM, subjek Bahasa Arab Tinggi.. saya pegi tempat exam tu macam takde perasaan.. sebab saya macam tak boleh nak terima kenyataan lagi.. Inilah first time kawan sekelas saya pergi menghadap Ilahi.. Saya tak tahu, emosi saya sangat2 terganggu..padahal saya dan die bukanlah kawan baik yang rapat giler2.. kawan biasa je, tapi kehilangan die, sampai saat dan ketika ini, saya masih rasai.. kadang2 saya terkilan.. menyesal gaduh ngan die dulu.. Rasa nak putar balik ke waktu dulu, dan taknak gaduh ngan die..

Masa tengah jawab exam, nampak kerusi dan meja die.. kosong.... air mata mengalir lagi.. basah kertas jawapan, tapi saya tak peduli.. air mata saya tak dapat dibendung.. sedih sangat2.. T_T

Safwan amik SPM kat hospital... Hadi pulak, terpaksa tangguh ke tahun depan.. sebab keadaan Hadi masa tu masih teruk.. bayangkan, kitorang selama ni ramai2.. tibe2 time SPM, 3 orang terus takde kat sekolah.. memang terasa sangat... keadaan kat sekolah pun jadi lain.. suasana macam berkabung je.. semua sedih..

Lepas saya dapat result SPM, saya terkilan.. saya sangat teringin bersaing dengan die.. tapi saya sedar.. die da takde......

Hingga ke saat ini.. saya masih tak dapat lupakan peristiwa 5 tahun dulu.. Tapi entah kenapa, malam ini saya betul2 rindukannya...

belakang: along, arwah Azzam, angah dan faateh.
depan: zizul, hadi dan safwan.


Buat sahabatku Muhammad Azzamuddin bin Abd. Karim...


"Tiada ungkapan perpisahan dalam persahabatan, meskipun maut menjadi noktahnya.. Kerana seorang sahabat itu terlalu istimewa dalam doa saudaranya yang lain, biarpun tanpa bayangnya..Semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas rohmu.. Semoga kau tenang dan aman di sana.. Aku sentiasa mendoakan kesejahteraanmu..."



I will miss him forever........

Monday, December 5, 2011

Luah Perasaan.. Boleh??

INILAH AKU..

Aku yang tidak punya apa-apa..
Aku yang sering dipermainkan..
Aku yang sering dipandang rendah..
Aku yang dipinggirkan..
Aku yang ditinggal jauh ke belakang..

TAPI INILAH AKU...

Aku yang menjadi aku..
Aku yang menyayangi sahabat-sahabatku..
Aku yang cepat putus asa..
Aku yang punya segunung impian..

Aku cuba menjadi yang terbaik..
Aku cuba untuk thabat..
Aku cuba untuk istiqamah..
Aku cuba untuk cemerlang..
Aku cuba untuk berubah...

TETAPI...

Hanya Allah yang tahu...
Hanya Allah yang mengerti..

BIARLAH.................

Wednesday, November 30, 2011

Addicted!

Sejak 5 - 6 bulan kebelakangan ni, saya jadi addict tau dengan satu mende ni.. nak tau ape?? ni haa...


korang tau tak ni ape??? haa, comfirm tau kan... ni orang panggil pearl.. ade panggil bubble.. saya panggil 2-2.. dulu pun selalu je nampak, tp saya pandang sebelah mata je kedai2 yang jual ni.. Sekarang.. haa, amekaw!! pantang nampak kedai, terus serbu..

ni kedai feveret saya..





kedai kaler pink..sweet sangat.. lagi satu, kalau letak bubble, mesti letak banyak.. tak kedekut pun..huhu..
tapi saya kalau beli, mesti mntak extra bubble.. da abes air, ratah camtu je.. nikmaaatt.. hehe..

kalau takde kedai cool blog, saya cari kedai ni..




yang ni kedai kaler oren pulak.. cuma yang kat sini, ade 2 jenis bubble.. ade yang kecik n yang besar.. boleh pilih nak mane satu.. but saya tetap nak the big one.. cuma kalau takde je, saya amik yg kecik.. rasanya sama je.. cuma yang kecik tu tak leh nak gigit.. terus tertelan..so, tak nikmatt la ratah bubble.. hehe..

kalau 2-2 kedai ni takde??

takde masalah.. cari je kedai2 len yang ade jual bubble ni.. banyaakk kott..

dulu, saya sangat addict dengan ice blended.. and sekarang pun still addict.. tapi sekarang ni, saya addict ice blended yang ade pearl or bubble je.. kalau ice blended kosong je, macam da tak berapa addict..huhu.. saya addict bubble ni, sampaikan saya rasa nak tanyee je orang yang jual tu, katne dorang beli bubble tu.. nak buat sendiri kat rumah.. kan senang.. nak ratah pun boleh.. tapi setiap kali pegi kedai2 tu, mesti segan nak tanya.. last2 memang tak tanye langsung..

sampaila satu hari tu, time cuti sem, kawan saya miss cakap kat Thailand ada jual bubble.. tapi yang belum rebus punye.. ape lagi, saya order satu paket dari miss.. bile da dapat, saya cam tak caye.. ni ke bubble yang saya selalu makan tu? cam lain je.. huhu..tapi miss cakap memang bubble, cuma belum rebus lagi.. pas saya rebus, memang jadi la cam bubble yang kat cool blog tu..syok giler pas da jadi..hehe..

harga?? sangat2 murah.. 1 paket bubble mentah tu just RM3 je.. tapi boleh buat banyak.. memang untung la sape yang jual.. tapi kat Malaysia ni, tak jumpe lagi kedai jual bubble mentah.. ade kot, saya je yang tak tau...huhu..

so, ade sape2 nak belanja saya ni???


hehe... ini je nak kongsi setakat ni... chaw chin chaw...!! =D

Tuesday, November 15, 2011

Aku Penghafaz al-Quran, TAPI..........





Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

selalu tak i'adah..

Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

solat selalu culas..

Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

al-Quran kat almari berhabuk..

Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

hubungan dengan lelaki tak jaga..

Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

aurat kadang-kadang tak terjaga...

Aku penghafaz al-Quran, 
TAPI

lebih banyak dengar lagu dari bacaan ayat-ayat al-Quran...

Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

lebih kenal artis dari ulama'...

Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

tak hormatkan ibu bapa...

Aku penghafaz al-Quran
TAPI

lebih suka mengumpat dari memuji...

Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

lebih suka menyanyi dari berzikir...

Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

selalu cari kesalahan orang lain...

Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

selalu berlagak konon-konon alim dan warak..

Aku penghafaz al-Quran,
TAPI

tak amalkan ape yang ade dalam al-Quran...



Ya Allah.. apa dah jadi dengan diri aku??
terlalu alpa dan leka dengan nikmat dunia..

Bantulah aku, Ya Allah..
Berikan aku kekuatan untuk menjadi huffazul Quran yang sejati...
bukan huffazul Quran pada nama semata-mata...

Sahabat-sahabatku sekalian...
tolong ingatkan aku..
tolong nasihatkan aku...


Dari lubuk hati,

Siti Hajar Mohamad Noor
16 November 2011
1.06 am
Kajang, Selangor.

Sunday, November 13, 2011

Pendam

Aku yang mengejar bayang cinta
Kian terbiar
Terpendam kata
Tak terungkap selamanya

Pedihnya hanya aku yang merasa
Mahu memilikinya
Aku hanya hamba cinta

Bisik hatiku lepaskan dirinya
Sungguh aku tak bisa
Biarlah ku sendiri
Tanpa kasih di hati

Aku tak mampu pertahankan lagi
Cinta yang menyakiti
Biarlah aku pergi
Tiada hampa di hati

Pedihnya hanya aku yang merasa
Mahu memilikinya
Aku hanya hamba cinta

Bisik hatiku lepaskan dirinya
Sungguh aku tak bisa
Biarlah ku sendiri
Tanpa kasih di hati

Aku tak mampu pertahankan lagi
Cinta yang menyakiti
Biarlah aku pergi
Tiada hampa di hati
Aku yang mengejar bayang cinta




Saya takde idea nak tulis ape.. tapi lagu ni menggambarkan ape yang ade dalam hati saya..huhu.. Bukan jiwang, tapi... entahlah.. huhu.. ape pun, enjoy it...! =D




bye..=)

Saturday, November 5, 2011

Hadiah Birthday PALING BEST!!!

Assalamualaikum..

Hari ni 5 November 2011.. esok, raya aidiladha.. Selamat Hari Raya sume..=))

sebenarnya bukan nak citer pasal raya.. tapi saya nak share citer pasal hadiah birthday saya yang sangat100x best!!

maaflah, memang entry ni sangat lambat.. birthday 12 Oktober, tapi entry pasal hadiah da masuk bulan 11.. huhu.. ekceli, saya tak sempat nak godek2 blog pun lepas entry tunang hari tu.. ni baru berkesempatan..

hadiah birthday saya tahun ni adalah yang paling best dan of cos yang paling saya sayang.. kenapa saya asyik cakap best je banyak kali?? sebab bagi saya, hadiah ni memang best.. huhu..

nak tau ape yang best itu?? scroll bawah..=)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

TA DAAA!!



Myvi Laaagi Best!


Firstly, seinfiniti kesyukuran dan pujian hanya untuk Allah SWT yang memberi rezeki.. beribu berjuta terima kasih untuk ummi dan ayah yang tersayang, yang hadiahkan aja hadiah ni.. sangat2 bersyukur... 

Alhamdulillah..

Myvi ni kua 31 Oktober.. tapi pada 3 November yang lepas baru saya dapat bawak.. sebab mase kua tu, saya kat UKM lagi.. jadi ayah, ummi ngan angah la rasmi dulu..

Mase mule2 bawak kete ni, rase macam baru dapat lesen.. cuak, nervous.. campur ngan excited lagi.. memang gelabah..huhu..

Sebenarnye dulu, ummi nak hadiahkan saya myvi pink.. tapi tak sempat.. dapat la si Purple ni.. tapi takpelah.. tak kisah pun.. si purple ni pun best jugak.. LAAAGI BEST!! (^_^)

Untuk ummi dan ayah...
Terima kasih sangat2 aja ucapkan.. walaupun aja bukanlah seorang anak yang sempurna dan solehah, ummi dan ayah tetap sayangkan aja.. aja tau, walaupun kasih sayang tak dapat dinilai dengan harta benda, tapi hadiah ni sangat2 bernilai bagi aja.. semoga satu hari nanti, aja dapat membalas jasa dan budi ummi dan ayah walaupun hakikatnya jasa ummi dan ayah tidak dapat dibalas dengan selautan emas sekalipun..


huhu...terjiwang pulak..~

em.. ok lah.. ni je nak share.. doakan saya untuk exam bulan 1 nanti dan tak terlalu asyik dengan si purple ni ok..huhu..=P








babai...

Monday, October 17, 2011

Tahniah!!

Assalamualaikum...

hari ni 17 oktober 2011..

Dengan rasa sukacita dan eksited, saya ingin mengucapkan sekalung tahniah kepada sahabat saya yang sudah bergelar tunangan orang..

tapi, first of all, saya nak mintak maaf kat sahabat merangkap kawan dan juga teman saya yang sorang ni.. sebab lambat update dalam blog ni tentang pertunangannya tempoh hari..

tempoh hari tu bile? ade la dalam 2-3 minggu yang lepas..hehe..

saya sangat2 tidak menyangka beliau akan mendahului kami... walaupun kitorang selalu usik2 beliau, beliau tetap tidak mahu memberi hint bilakan mereka mahu membina masjid.. aishh.. ape skema benor ayat aku ni??

haha.. senang citer camnila.. dulu, kawan saya saya ni pernah cakap, mungkin antara kitorang sume ni, die lah yang paling lewat berkahwin.. memang sangat serius cara die cakap.. sebab tu lah, tak sangka sekarang ni, die jadi antara yang terawal antara kitorang.. memang belum kahwin lagi, tapi da bertunang.. huhu.. tulah nak kate kan, kalau Allah da tetapkan camtu, camtulah..

sikit ucapan spesel untukmu sahabatku....:

" Tahniah... Semoga ikatan pertunangan ini berkekalan hingga ke ikatan akad nikah.. Hiasi ikatan pertunangan ni dengan penuh kesabaran, tolak ansur, dan ketaatan kepada Allah.. Yang paling penting, da ade tarikh nikah nanti, bagitau kat aku.. aku nak kad wangi punye..huhuhu.."

ni antara hantaran kawan saya bagi kat pihak lelaki..

Gamba hantaran je lah yang boleh saya share kan dulu setakat ni.. lagipun kawan saya ni taknak identitinye didedahkan.. Didedahkan?? err,macam tak sesuai je.. hehe..ah, gasaklah.. asal faham..=P

ok lah.. nak buat esaimen pulak..

babai....

Thursday, October 13, 2011

2-in-1


12 Oktober 2011

haa, anda2 sume tau tak ade ape dengan cinta? eh, silap.. ade ape dengan tarikh ni?? huhu..

ekceli... 12 oktober ni iaitu kelmarin adalah hari lahir saya.. =D  Besday saya yang ke 21.. muda lagi.. tapi kire da besar la kan, sebab da boleh mengundi waktu pilihanraya nanti.. kan.. kan??

Kenape tittle entry ni 2-in-1??

sebabnye... ni la yang saya nak citer ni..

pada 9 oktober, iaitu hari ahad sebelum besday saya tu, saya ade mintak izin kat ummi.. nak beli lollipop byk2, sempena besday saya nanti untuk bagi kat kawan2 sekelas kat ukm.. saje la, nak jamu.. mane tau, dgn lollipop yang saya bagi tu, kawan2 saya akan doakan yang baik2 untuk saya sempena besday kan..? hehe..

pastu, ummi cakap, takyah la.. macam budak2 nak sambut besday..

tapi saya cakapla.. bukan nak sambut mcm buat2 parti sume tu.. just nak bagi sorang satu mase dalam kelas je.. pass2 je.. saya pun segan kalau nak buat parti..huhu.. x sesuaii kott...

pastu ummi diam je.. macam tak setuju..takpelah, saya pun diam je... esoknye tu, saya gi ukm macam bese balik..

tibe2, ummi call lepas saya abes class.. ummi tanye, berapa orang budak kelas? saya pun cakap la dalam 60 orang.. campur kawan2 yang tak sekelas, adela dalam 80 orang.. rupe2nye..ummi nak tempah cupcakes untuk besday saya nanti..huhu, excited rase time tu.. ingatkan ummi tak setuju, rupe2nye lebih dari setuju.. siap tempah cupcakes sume.. hehe..maceh ummi.. i love u..=))

Dipendekkan cerita, ummi pun datangla ukm pada 11 haribulan, sehari sebelum besday saya tu.. sebab nak hanta cupcakes tu la.. ummi datang malam..dalam kul 10 malam camtu.. excited giler tengok betapa banyaknye cupcake ade dalam kete..huhu..

ummi datang kejap je.. sebab ummi pun da penat.. lewat da kan.. pas ummi balik tu, saya pun naikla kat bilik.. hajat nak gi bilik kawan saya, mas.. mase jalan2 tu, ditakdirkan Allah, saya terjatuh.. sebab tanah yang saya jalan tu tak rata, ade batu2.. padahal, saya da suluh da jalan tu.. tapi, bende da nak jadi.. takleh buat ape la.. saya pun terjatuh dengan 'selamatnya'.. huhu

sakit?? Haruslaa SAKIITTT...! huhu.. sakit sangat2.. perasaan excited tadi, terus tukar jadi rase nak menangis pulak.. sakit korang... dengan kaki terkecok2, saya teruskan jugak melangkah sampai bilik mas..

Keesokannya, lepas bangun tido, kaki kanan jadi bengkak.. nak jalan pun terhencot2.. tapi Alhamdulillah, sebelah kaki je yang bengkak.. kaki sebelah kiri cuma ade luka je kat lutut... hmm..itulah hadiah hari lahir saya paling 'istimewa' tahun ni..huhu..

plan untuk bagi cupcake kat kawan2 diteruskan.. walaupun kaki sakit, tapi bolehla jalan slow2.. lagipun, mas dan miss ade tolong saya bawak cupcake yang banyak tu.. bile tengok kawan2 happy dapat cupcake sorang satu, rasa seronok.. hehehe..

"korang... doakan saya ye.. semoga cemerlang untuk sem ni dan untuk sem2 seterusnya.."

Sampai ke saat saya tulis entry ni, 14 oktober 2011, kaki saya masih bengkak.. cuma sakitnye dah tak seteruk semalam.. sebab da urut dengan minyak panas.. harap2, cepatlah surut bengkak ni.. nak pakai sandal yang baru beli pun tak boleh.. sebab kaki bengkak, da tak muat nak sarung..huhuhu.. sabo je la..=)

Itulah yang berlaku pada hari lahir saya yang ke 21..  sakit ade, happy pun ade.. sebab tu lah 2-in-1.. hehe..

ni lah cupcake yang sangat sedap tu!! :)


Ok lah.. tu je nak share buat masa ni.. kalau ikut hati, banyak lagi bende nak tulis.. tapi satu2 la ye..kalau ade mase free lagi, saya update lagi..

gud night..! (^_^)

Tuesday, September 27, 2011

Manusia memang selalu begini...



Manusia hari ini SUKA bersangka-sangka..

Ada sangkaan BAIK, dan ada sangkaan BURUK..
tapi, boleh dikatakan, sangkaan BURUK lebih banyak sebenarnya dari sangkaan BAIK..
betul tak?



- Orang beribadah disangka riak..
- Orang yang relax disangka malas..
- Orang yang pakai baju baru disangka menunjuk..
- Orang yang pakai baju buruk disangka zuhud..
- Orang yang makan banyak disangka pelahap..
- Orang yang makan sikit disangka diet..

- Orang baik disangka buruk..
- Orang buruk disangka baik..
- Orang senyum disangka mengejek..
- Orang masam disangka merajuk..
- Orang bermuzakarah disangka mengumpat..
- Orang diam disangka menyendiri..
- Orang menawan disangka pakai susuk..
- Orang nampak ceria disangka membela..



Mana tahu...
~ yang diam itu kerana berzikir kepada Allah..

Mana tahu..
~ yang senyum itu kerana bersedekah..

Mana tahu..
~ yang masam itu kerana mengenangkan dosa-dosanya..

Mana tahu..
~ yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya..

Mana tahu..
~ yang ceria itu kerana cergas fikirannya dan sentiasa mengingati Allah..

Oleh itu, jauhilah sikap suka bersangka-sangka kerana ia bakal memusnahkan ukhuwah sesama manusia seperti musnahnya kayu dimakan api.. Satu perkara yang kita lihat, macam-macam kesimpulan yang boleh kita buat.. Namun, semuanya bergantung kepada bagaimana kita melihatnya..

Tuesday, September 13, 2011

Sahabat Selamanya..



Kat sini lah dulu..kami mula2 kenal..
Darul Quran Jakim, Kuala Kubu Bharu..

Rindunyaa...

Entahlah.. hari ni tetiba rindu pulak kenangan ngan kawan2 kat DQ.. bukan maksudnya time2 lain tak rindu, tapi kali ni macam lain.. rindu sesangat..hehe..

Kalau nak kira kenangan ngan kawan2 kat DQ ni, memang banyak.. 3 tahun duk sana.. mula2 masuk, selalu rasa "bila lah nak abes ni??".. tapi bila da final year tu, rasa tak sangka.. sekejap je masa berlalu.. masing2 dah nak berpisah.. ikut haluan masing2..

kawan, teman, rakan, sahabat selamanya...

Sekarang,Alhamdulillah saya ngan Mas duk tempat sama kat UKM.. course pun sama..jadi still rapat sampai sekarang.. Kay kat UNISZA.. sekali ngan Anis.. walaupun dorang lain2 course, tapi dah setempat la.. Khalisah pulak paling jauh perginya.. sekarang kat Mesir..tapi takpe.. tak kisahla jauh atau dekat, Facebook dan YM kan ade..hehe..

Anis yang pertama bergelar isteri antara kitorang sume.. lepas ni, tak tau la turn sape pulak.. mungkin Kay.. mungkin jugak Mas.. Khalisah dan Aja?? Wallahu A'lam..~

Untuk korang sume, Mas, Anis, Kay dan Khalisah.. jangan lupa kenangan kita dulu.. walau apa pun, kita sume tetap Sahabat Selamanya kan?? 



Sayangg Giler ahh kat korang!! =))

Sunday, September 11, 2011

Chaiyok!! Chaiyok!! Aja Aja Fighting!!!



Semester baru da start.. Rasa sangat semangat nak memulakan kuliah.. acehh.. macam bagus je kan...huhu.. tapi memang betul pun.. entahla, sebab excited duk kolej baru atau da jadi senior.. tak tau mana satu..hik hik... =)

Kalau boleh, tak nak la ke'excited'an ni separuh jalan je.. kalau boleh nak sampai abis sem ni.. lagi bagus kalau boleh bersemangat sampai final year nanti.. tapi tipu la kan kalau boleh semangat sepanjang masa.. ade masa, mesti rasa malas gak.. *opss!!* =P

harap-harap segala urusan saya akan Allah permudahkan.. harap-harapnye camtulah.. sape2  yang baca ni, tolong la doakan sama ye..hehe..

ok lah,tak nak membebel panjang.. bukan ade point sangat pun.. merepek merapu je banyak.. tak tau nak tulis ape..

okeh hajare.. chaiyok chaiyok!! buat yang terbaik kali ni.. Aja aja fighting!!! =))



(^_^)

Tuesday, September 6, 2011

Kucing Oh Kucing....



Sedih.

Sebak.

Sayu.

Terkilan.

Macam ni lah perasaan saya bila baca paper semalam, pasal 16 ekor kucing yang mati kat pusat jagaan haiwan Petknode.. sampai hati owner ni tinggalkan je kucing2 yang customer amanahkan kat dorang camtu je.. tak berhati perut langsung..!!

Saya yang tak hantar kucing kat situ pun rasa berangin je ngan owner tu.. Kalau yang hantar kucing kat sana tu, lagi lah.. bayangkanlah, time kita hantar, sume kucing sihat. tapi time amik, sume kebulur, kurus, kotor... kalaulah saya punya kucing jadi mangsa, memang siap la dorang.. cincang 18!!!

gamba ni yang paling saya touching.. 2-2 beranak mati..='(

malas la saya nak tulis banyak2.. nanti terover.. termaki yang bukan2 pulak kang.. yang pentingnye, saya harap benda camni takkan berlaku lagi.. ingatlaa..walaupun kucing tu hanyalah seekor BINATANG, tapi dorang pun nak hidup.. jangan fikir yang dorang tu binatang, senang2 je nak bunuh.. nak biakan dorang mati kelaparan.. satu hari nanti, benda yang sama jugak akan menimpa sape2 yang buat camtu..

p/s:: sangat2 sokong penguatkuasaan Akta Kebajikan Haiwan tu.. (denda RM 100,000 dan 6 bulan penjara bagi sesiapa yang didapati mendera haiwan.) Tapi, kalau lama lagi dalam penjara tu pun takpe.. bia betul2 insaf.. 


Wednesday, August 17, 2011

Hantu Negro!





Semalam, angah suruh saya belikan makanan kucing pas isyak sebab makanan rakyat2 jelata tu da abes.. kebetulan, saya pulak tak pegi solat terawih, so saya on je la.. boleh bawak kete..hehe.. (besela, awal2 dapat lesen ni, memang selalu excited..=P)

Setelah beberapa minit saya drive, sampaila ke destinasi.. bukan jauh sangat pun.. saya park kete selang 10 tapak dari 7E yang saya nak pegi tu.. masuk2, makanan kucing takde.. yang ade just kitten punye makanan je.. tu pun yang kecik.. mana cukup! anak2 ade 20 ekor lebih kat rumah nun..huhu..

Saya tak tunggu lama dah.. nak cari kat pasaraya 99 Speedmart pulak.. saya pun kuar la dari 7E.. kebetulan depan tu memang selalu ade lanun cina jual cd.. hajatnye nak tengokla ape2 cd yang ade.. tapi tetibe nampak sorang PATI ni.. Negro pulak tu.. dok usha2 je.. saya relaks lagi.. alah, tengok je.. bukan ade ape.. tapi, bile saya lalu je belakang die, dengan selamber badak boeh tegur, "Hai..!" =.='

Terus tak jadi nak tengok cd.. bia lah.. esok luse ade lagi kalau nak tengok.. yang si negro tu pulak, usha orang cam nak makan..

Pastu, saya terus straight ke pasaraya 99 tu.. pasaraya tu hujung skali.. malas nak gi ngan kete, takut takde tempat parking, jalan kaki je la.. dipendekkan cerita, jumpalah makanan untuk kucing2 saya..  pusing je nak gi bayar, nampak mamat negro tu masuk pasaraya 99 tu jugak..

'alamak, tetibe kecut perut aku! die ni, nak kejar aku ke ape?'

Cepat2 saya gi kaunter, bayar 2 paket sederhana besar makanan kucing yang baru saya amik tadi.. si negro tu ambik air 3-4 tin dalam peti sebelah kaunter.. mata die tu tak jaga langsung! tengok orang macam nak terjojol bijik mata..rasa nak cucuk je ngan garfu..bia berdarah!!

Lepas je saya letak makanan kucing kat kaunter, cashier terus letak sign 'CONTER CLOSED. NEXT COUNTER PLEASE'. lega rasa.. huhu..

tapi..... kelegaan tu tak tahan lama.. selamber je si negro ni letak tin2 air die kat kaunter yang sama ngan saya tu.. tak nampak ke tulisan kat situ?? dasar negro!

Start dari situ, saya da berpeluh2.. teringat mimpi ngeri yang kawan saya si dijah petak bagitau haritu.. (mimpi ape tu, tak payah la saya khabarkan di sini ye..huhu..) cepat2 saya keluar dari supermarket tu dan tinggalkan negro tu terkontang kanting..(???)

Saya keluar je dari supermarket tu, saya lalu jalan tar nak ke tempat saya park tadi.. saje taknak lalu depan2 kedai kat situ. sebab nanti senang nampak.. untung jugak saya ni rendah (bukan pendek ye!), jadi bile jalan di antara banyak2 kete yang park kat situ, susah orang nak cari.. tapi yang susahnye, bile rendah, kaki pun pendek.. bile jalan, terkedek2.. (dah macam pantun 2 kerat la pulak..=P). jadi, saya taknak lambat, saya lari2 anak ke kete.. lari,jalan.. lari,jalan.. tak ke bengong?? da macam penguin da saya rasa..tapi tak kesah da orang kiri kanan duk tengok.. yang penting, boleh 'menghilangkan diri' dari hantu negro tu..!

Bile da sampai depan 7E yang saya singgah kejap tadi, saya pusing nk tengok negro tu ade ke tak.. pastu saya nampak die baru kua dari pasaraya 99 tu.. leher panjang2 je.. macam tercari2.. saya pun lari lagi pegi masuk kete.. tutup pintu, terus kunci.. start enjin, bukak lampu, terus gostan tak tengok kiri kanan.. haha,yang ni tipu.. takdelah gostan terus.. rileks2 dulu dalam kete, bukak radio, aircond sume.. abis berpeluh.. macam baru lepas lari 4x100 meter.. campur dengan takut lagi.. gelabah giler.. time tengah rileks seploh saat tu, nampak si mamat negro tu masuk kedai runcit depan tempat saya park kete.. haa.. pegi lah masuk.. carilah sampai esok.. saya taknak tunggu dah.. kang, nampak saya dalam kete kang, tak pasal2, die follow saya sampai rumah pulak.. tak ke naye??

Sepanjang perjalanan balik tu, saya istighfar je.. entahla, takut bile ade orang ikut kite camtu.. bukan nak perasan, tapi memang obvious giler die tu mengekor je saya gi mane2.. takut betul.. tulah.. buatlah lagi pemutihan la,ape la.. bia lagi ramai PATI kat Malaysia ni.. bia rakyat Malaysia takut duk dalam negara sendiri sebab yang ramainye orang2 PATI..bukannye orang Malaysia.. nak2 time raye ni..bandar KL pun da jadi bandar Jawa tengah, bandar Sumatera.. (eh, ape aku keluar topik nih?)

Bile da sampai rumah, terus cerita 'peristiwa berdarah' tadi kat akak ipar saya.. (haha, berdarah la sangat..) kak nisah cakap, pasni, takyah la pegi sorang2 dah.. nak2 waktu malam..huhu, memang tak gi dah la.. kalau gi pun, nak bawak penyembur lada ke, pisau lipat ke, gunting kain ke, keris naggroe ke (???) sebagai pertahanan diri..huhu..


p/s: tetibe rasa nak belajar taekwando pulak lepas peristiwa semalam..huhu...=P






Monday, August 1, 2011

Solat Terawih yang best, TAPI.......

Assalamualaikum..
salam Ramadan al-Mubarak buat sume..
tak sangka ye, da pose da..
Alhamdulillah sebab diberi peluang lagi bertemu dengan Ramadan yang mulia dan penuh keberkatan..
huhu, cam ustazah pulak..=P

seperti kebiasaan di bulan Ramadan, masjid2 dan surau2 akan penuh..
sama la jugak macam surau al-Amin kat rumah saya tu..
ramai giler jemaah.. sampai ke luar surau pun ade..
tahun lepas pun tak seramai tu kot..
Alhamdulillah.. tapi harap2 hujung Ramadan nanti pun sama banyak jugak..
takut separuh jemaah hilang pulak..hehe..

solat terawih semlam, saya rasa best sangat..
entahlaa..maybe sebab rindu suasana solat terawih sebelum ni..
so, bila da dapat, rasa seronok la..

tapi... ade pulak la budak2 terlebih jakun malam tu..
tiang masjid pun dok panjat2.. macamla tak pernah nampak..
bising tak yah cakap la.. 
kalah stadium bukit jalil masa malaysia vs singapura hari tu..
sakit telinga betul..!
nak khusyuk pun takleh..

saya rasa la, time kecik2 dulu takde pun bising2 dalam surau ke, masjid ke..
nak2 mase solat terawih.. diam je... 
(ni bukan perasan okey, ni ummi pun ade cakap..hehe..)
budak2 ni, agak2 la nak borak2 pun.. 
at least hormat la sikit jemaah2 yang tengah solat..
benda kecik camtu, da boleh fikir sendiri kot..

harap2, esok dan esok dan esok dan esok sampai akhir Ramadan, bolehla saya solat terawih dengan lebih khusyuk dari semalam..

Selamat berpuasa sume...=))

Friday, July 8, 2011

Seandainya...........

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, hari ni berkesempatan untuk update..
pekabo sume??
=)

kite sume manusia selalu sangat cakap perkataan 'seandainya','kalau'
dan adik beradik yang sama makna dengan tu lah..kan?

"kan best kalau aku ada kakak.."

"seandainya aku ada kereta, taklah susah macam ni...."

"bestnyee kalau aku jadi lelaki..!"

ini sume contoh2 rungutan ataupun dalam kata lain ketidak puasan hati kepada apa yang Allah da bagi pada kite sume..
korang sume rase camtu tak??
dalam tak sedar, kite da tak mensyukuri nikmat yang Allah da bagi pada kite..
Astaghfirullah...

ramai orang yang selalu mempertikaikan keadaan diri dia..
saya tak cakap orang lain..
diri saya sendiri sebenarnye..
kadang2, saya pernah terfikir..

"seandainya saya ada adik..
mesti best!
boleh kongsi2 barang, kongsi2 cerita.."

tapi saya tak fikir..
mungkin kalau saya ada adik, akan timbul sedikit masalah dalam keluarga saya..
saya jenis yang tidak suka mengalah..
kalau ade adik, tentu kami selalu bergaduh..
Allah da tahu semuanya..

"seandainya saya anak orang kaya..
mesti seronok..
ape je yang saya nak, saya akan dapat.."

tapi saya tak fikir..
mungkin kalau saya kaya dan banyak duit, saya jadi sombong..
berlagak.. nak pakai barang baranded2..
pandang rendah kat orang lain..
jadi Allah jadikan saya orang biasa-biasa...
sebab Allah lebih tahu..

"seandainya saya wanita yang cantik..
kulit putih.. ramai orang suka..
tentu saya bangga.."

tapi saya tak fikir..
mungkin kalau saya cantik, saya akan mendedahkan aurat..
pakai baju ketat..mekap tebal2..
bergaul bebas dengan lelaki..
Allah da tau sume tu...
sebab tu Allah jadikan saya wanita yang biasa-biasa saja..

"seandainya saya pandai bertarannum melagukan bacaan Quran, 
mesti ummi ngn ayah gembira..
saya pun tentu gembira.."

tapi saya tak terfikir..
mungkin kalau saya pandai bertarannum, saya jadi riak..
bangga dengan kemampuan diri..
kalau menang musabaqah, saya jadi meninggi diri..
bile orang jemput baca Quran, saya akan minta bayaran tinggi.
saya tentu akan berlagak dengan orang2 yang tak pandai bertarannum..
Allah lebih tau..
jadi saya redha dengan ketidak-pandaian saya bertarannum..

macam2 lagi ketidakpuasan hati kite sebenarnye..
tapi fikirkan.. apa hikmah di sebalik semua nikmat, anugerah dan ujian yang Allah berikan pada kite..
kalau sikit yang Allah bagi kat kite, adelah hikmahnya.. 
dan kalau banyak yang Allah bagi kat kite, itu pun ada hikmahnye..

renung2kan.. dan selamat beramal..
(^_^)

Thursday, July 7, 2011

Untukmu..










Saya nak cakap 1 perkataan je untuk awak.....

"Aishiteru.."



愛してる......







Sunday, June 12, 2011

Failed!!

Assalamualaikum...

pekabo sume?? lame sangat rasenye blog ni dibiarkan tak terupdate..
nak dekat sebulan..
nak buat macam mane.. tuan punya blog ni teramat la sibuknye..
hmm..~



Failed??
ape yang failed?
korang rase ape?? 
haha.. 

ye.. betul..!
saya da failed main game Tentang Sepuluh ni...
huk huk..
baru sampai day two, da tergendala.. 
failed la maknanya tu kan..?

hmm...
ekceli saya sekarang ni tengah berkursus..
kursus ape??
name die.. Kursus Asas Asuhan Kanak-Kanak.
start dari 2 jun hari tu, sampai la 23 jun..
ade lagi 10 hari masa untu saya dan ummi kat kursus ni..

jadual kursus memang padat..
tiap2 hari, kelas start kul 8 pagi.
straight smpai kul 8 malam..
itu pun kire ok la..
kadang2, kul 10 mlm br abis..
sabtu ahad pun full..
rehat pun kejap2 je.
so, memang tak sempat la nak menggodek fb, blog dan sebagainye..
ni pun, saya nak cari bahan untuk amali mingu depan..
kene la curi masa kul 2 pagi ni surf internet cari bahan sket..
sambil2, blh la jenguk blog..nak cuci sawang2..
hehe..

jadi, untuk game tadi tu, saya tak tau boleh teruskan ke tak..
tengoklaa.. kalau sempat, boleh la teruskan..
kalau tak.. berenti sampai day two je la ek..=P

ok.. sampai cnie je.. 
panjang umo, jumpe lagi..
(^_^)

Monday, May 30, 2011

Day 2 : 10 Things You Love

Assalamualaikum..

nak sambung entri tentang Day Two pulak..
sape2 yang belum bace Day One, tengok sini ye..

sekarang, nak citer pasal benda2 yang saya suka..

1. Kucing
yang ni sejak azali memang saya da suka..
kitorang sekeluarga memang suka sangat kucing..
dan saya sangat suka dengan orang yang suka kucing..
paling suka, kalau orang tu nampak rock, ganas.. 
tapi still suka kucing.. sayang kat kucing..

2. Hello Kitty
sebab utama saya suka ialah kerana die ni memang kucing..
lagi satu, sebab banyak stuff2 HK ni kaler pink..
so, bile gabung kitty dengan pink, jadi comeell sangat..hehe

3. Novel
saya memang kaki kumpul novel..
tak kira lah, alaf 21 ke, kaki novel ke, karnadya ke...
sume saya bace..
tapi, habit saya, sebelum baca, mesti kena balut dulu..
selagi tak balut, takkan baca..
(kecuali kalau tak sempat sangat2 nak balut)
pastu, kalau baca novel pun, mesti saya tak bukak besar2..
sampai abang saya ejek..huhu..
bukan ape..sayang tau..
kite da beli mahal2, kenala jaga kan..
kalau saya perasan novel saya ade lipatan ke, terkelepet ke..
memang geram..
yang rapat2 dengan saya, diorang fahamlaa..hehe..
tapi tak semua novel saya suka baca..
sebab kadang2 ade novel yang ceritanya tak best langsung..
cam tak logik pun ade..
tapi, kalau novel Ramlee Awang Murshid punye,
memang jadi feveret saya..
da banyak koleksi novel2 beliau dalam bilik saya..
cuma, penulisnya je yang saya belum jumpa..
takpelah..takde rezeki lagi..
mudah2an suatu hari nanti, time pesta buku tahun depan ke,saya berpeluang jumpe beliau..huhu..

4. Rantai
aksesori ni memang majoriti kaum hawa memang suka la..
kalau ade yang tak suka tu, segelintir je kot..
yang kasar2.. tomboi.. ade kot yang tak suke..
tapi, oleh kerana saya ni 'allergic' pada rantai2 selain emas, saya tak boleh nak beli rantai yang biasa2..
pakai rantai emas je boleh..
*ini bukan riak okeh!*
dah banyak jugak la beli rantai yang RM10, RM20 satu tu..
tapi boleh pakai kejap je..
pastu, rantai tu jadi perhiasan je..
huhu, sedih betul..:'(
rantai yang saya paling suka, rantai yang ade loket huruf..
huruf H atau A..
H stand for Hajare, A stand for Aja..
^_^

5. Laptop & External Hard Disk
walaupun saya punya laptop kecik.. tak puas online, saya tetap sayang..
ummi yang hadiahkan, takkan tak sayang..hehe..
dulu, masa berhempas pulas siapkan tesis diploma, juling mata duk ngadap laptop..
kecik sangat..!!
external pulak tersimpan beribu ribu citer..
*tipu jer*
so, mestilah sayang kan..

6. Frame
cam ntah ape2 je suka frame gambar kan..?
tapi dah suke, nak kate ape lagi? hehe..
setiap kali pegi kedai, mesti rase nak beli frame..
kadang2 ade lagi frame yang belum letak gambar..huhu..

7. My Phone
yang ni of cos la sayang sangat2..
memandangkan hp saya ni jenis flip punye, nak tutup pun berhati2 giler..
sayang punye pasal..
da la kaler pink.. bertambah2 sayangnye..=)

8. Handbag
saya suka handbag sebab handbag ni boleh kata satu keperluan la..
kalau saya nak gi mana2, rasa tak siap kalau tak bawak handbag..
sebab dalam beg tu lah saya letak segala stuff2 saya yang berlambak tu..
saya rasa sume orang pompuan pun camtu kot..=)

9. Teddy Bear dan Spongebob saya
mase konvo DQ dulu, ummi ade hadiahkan saya teddy bear..
saya sayang sangat bear tu..
siap bawak teman gi UKM lagi..hehe..
pastu, Mr. Spongebob saya yang besar gedabak tu pun saya sayang..
saya bawak kat DQ..
nak tau besar mane??
hehe.. tanye rumet saya..=)

10. DVD Reader
oleh kerana laptop saya kecik, jadi DVD Reader ni memang penting la untuk saya.
sebab kalau takde mende alah ni, saya takleh nak pasang ape2 CD pun..
kan tak best macam tu..ye tak??

fuhh....

Ahernyeee....


siap pun untuk Day Two..
sori la banyak2 sebab jauh sangat gap Day One dengan Day Two..
bb baru bayar...
tu pun along yang tolong bayarkan..
kalau tak, memang tak ter'update' la blog ni..
huhu.. maceh ye along..=))

sampai sini je kali ni..
doakan saya boleh buat entri untuk Day Three pulak ye..
tak taula boleh buat ke tak dalam masa terdekat ni..
=.='

babaii...=)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...